044-931 18Boka nu
Om Tomarp

Vår historia

Tomarp idag

Ett par mil norr om Kristianstad ligger Tomarps gårdshotell majestätiskt med utsikt mot Råbelövssjöns vatten. Fastigheten omfattar ca 28 ha kuperad mark med fantastiskt läge. Ursprungligen var detta en gård men sköts idag som ett gårdshotell med jättestor trädgård med växthus vackert belägen vid sjön. Här odlas grönsaker. Här finns fruktodling till egen must. Här finns också ett eget hjorthägn som garanterar att restaurangen alltid har tillgång till kött av prima kvalité. Allt som serveras är tillagat av närproducerade lokala råvaror. På ägorna finns fiskedamm med kinesisk gräskarp. Här finns också får och höns. Gårdshotellet har egen strand och badplats. Det finns drygt 20 ha ängsmark med fina ridvägar. Tidigare har här även fötts upp änder och fasaner för jakt.Tomarps historia

Tomarp förr

År 1856 köpte Jöns Möllerberg marken vid Tomarp. Han lät flytta bostadshuset – en gammal möllarbostad från 1700-talet – som låg på andra sidan sjön.

Grunden till det som lär vara den första kommersiella fruktodlingen i landet, anlades av hans son Carl år 1860. Han var en hängiven odlare liksom en mycket duktig fotograf.

Carl byggde sin egen kamera och hade sitt mörkrum i ankhuset nere vid bäcken. När han dog lämnade han efter sig 956 glasplåtar i fantastiskt skick, som skildrar livet på gården till vardags och fest. Ett fyrtiotal av hans bilder finns utställda på hotellet. Sonen Axel tog över odlingarna 1918. Han var ingenjör i Stockholm, men lade det åt sidan för att ägna sig åt fruktodlingar och jakt.

1948 var det så dags för Axels bror Nils Möllerberg att ta vid. Nils var skulptör och gift med Inga, konstnärinna och trädgårdsmästare. När Nils dog 1954 drev Inga envist gården vidare till sin död 1971. Hennes son Carl köpte ut sina syskon och hade gården som lantställe. Han arbetade som arkitekt och bodde mestadels i Stockholm.

1985 köpte Ingas barnbarn Kråke Lithander ut gården och gjorde om den till det välbesökta gårdshotell det är i dag. Det arbetet pågår än i dag, en ständig och spännande process allt för att bjuda gästerna på en oförglömlig vistelse där alla sinnen tillgodoses.

Kråke arrenderar ut driften av Tomarp Gårdshotell och  Anna och Lasse Wärnblom var de som drev det sist men de valde att försätta driften i konkurs i november 2016. Nu söker Kråke efter ny entreprenör som vill driva hotellet och restaurangen vidare genom att erbjuda hög kvalitet med närproducerade och lokala råvaror.

 


Gäster tycker till:WOW! Verkligen fantastiskt, vi njöt av god mat, mysigt boende och underbar miljö.Bosse & Eva
Vi hade en fantastisk weekend på Tomarp Gårdshotell. Rekomenderas starkt!Karin Sjöberg

Integritetsinställningscenter

Avsluta ditt konto?

Ditt konto kommer att avslutas och all din data kommer att raderas permanent och kan aldrig återskapas. Är du säker på att du vill fortsätta?